hifi engine

Teac X10r

How do I replace the capstan belt on my Teac X10R. Does anyone have instructions? I cannot seem to see how it is done with the manual.Teac X10r

Teac X-serie: De Snaar Vervangen

Veel problemen bij de Teac X-serie worden veroorzaakt door een uitgerekte snaar. Zorg bij het vervangen van de snaar dat u een originele snaar of een imitatie snaar heeft waarvan bewezen is dat deze correct werkt.

Voor het vervangen van deze snaar heeft u niet veel nodig. Slechts een vervangende snaar en een schroevendraaier en wat handigheid.

1- Leg het deck op zijn achterkant en schroef eerst de poten eraf.
2- Zet het deck vervolgens rechtop en schroef de kap of kast eraf.
3- Kantel nu voorzichtig het deck een stuk naar voren en trek met de andere hand de kap eraf.
4- Lokaliseer de snaar. Het gedeelte met snaar moet nu zichtbaar zijn vanaf de zijkant.
5- Koppel de stekker van het motorprintje los. Bij de X-10 serie is dit direct te doen. Bij de latere series kan de grote stuurprint ervoor zitten. Het is dan het makkelijkste om die grote print los te koppelen (maak wel even een schets van alle stekkertjes). Als alle stekkertjes los zijn kan het frame dat de print vasthoudt simpel losgeschroefd worden door de twee schroeven die aan weerszijde in de motoren zitten los te schroeven. De print kan nu omhoog geklapt worden zonder de laatste draden los te solderen.
6- Schroef nu de gehele achterplaat (met daarop capstanmotor en het motorprintje) los. Schroef de capstanmotor NIET los.
7- Als de achterplaat verwijderd is kan de snaar vervangen worden.
8- Leg de snaar over de 2 vliegwielen (maak deze eventueel schoon met wat wasbenzine). Pak nu de afdekplaat en stop alvast een schroef in het gat rechtsboven. Druk de schroevendraaier in de schroef, zodat deze er niet uitvalt en beweeg het geheel zo richting de snaar. De motorpoullie moet nu onder de snaren komen in een brilfiguur door het geheel eerst onder de snaren te duwen en daarna omhoog te bewegen. Als het schroefje niet ondertussen in het deck verdwenen is kunt u zo snel het dekplaatje en de snaar in de juiste positie houden.
9- Schroef de rest van de schroeven van de afdekplaat vast en zet het deck weer bijna in elkaar, maar laat de kap nog even liggen.
10- Draai nu aan de vliegwielen of laat de motor draaien door de bandenspanningsarmen omhoog te doen. Als de snaar niet over het drempeltje van het rechter vliegwiel loopt moet deze daarover geduwd worden met behulp van een botte schroevendraaier of balpen vanaf de zijkant van het deck.
11- Loopt de snaar goed over het drempeltje dan kan de kap er weer op en is het deck weer prima. Is dit niet het geval dan verwijs ik u naar het snaarproblemendocument.

Enkele figuren ter verduidelijking:

Correcte snaarloop

Poullie-manoeuvre
sorry I have it only in dutch
I need the same belt